Vékonylazúr VS. vastaglazúr: Mi a különbség?

2024. március 05.

vékonylazúr vagy vastaglazúr

Egyetértesz? 🙂

A természetes fa az egyik legszebb építőanyag — de az egyik legkényesebb is.

Nem csupán esztétikailag vonzó, hanem környezetbarát és sokoldalú építőanyag is, amely rengeteget ad hozzá otthonainkhoz és irodáinkhoz, kertjeinkhez és teraszainkhoz.

Ennek ellenére mégsem ajánlott mindenkinek, hiszen érzékenysége miatt különös figyelmet igényel az időjárás és a kártevők okozta károk ellen.

A faápolás számos módszert és terméket foglal magában, attól függően, hogy a fa beltéri vagy kültéri használatra szolgál. A legnépszerűbb faápoló szerek közé tartoznak:

 • a viaszok,
 • az olajok,
 • és a lakkok.

Ezek mindegyike komoly védelmet nyújt, miközben kiemelik a fa természetes szépségét is.

A lazúr ezeket az előnyöket tekintve különleges említést érdemel, hiszen nemcsak, hogy védelmet biztosít a külső hatásokkal szemben, de segít megőrizni a fa természetes erezetét és színét is, így kiemelve annak valódi karakterét.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy:

 • Mi a lazúr jelentése?
 • Mi az a vékonylazúr?
 • Miben más a vastaglazúr?
 • Melyiket válaszd?
 • Mi a lazúrozás menete?

Minden a lazúrról — egyetlen helyen!

A lazúr jelentése

lazúrozás

A lazúr egy félig átlátszó bevonatanyag, amelyet főként külső és belső fafelületek védelmére és szépítésére használnak.

A lazúr különlegessége a többi anyaggal szemben, hogy miközben védelmet nyújt a fának az időjárás, az UV-sugárzás, a rovarok és a gomba okozta károkkal szemben, lehetővé teszi a fa természetes erezetének és textúrájának láthatóságát is.

Ezáltal a lazúrral kezelt fafelületek megőrzik, vagy akár még hangsúlyosabbá válnak természetes szépségükben.

A lazúrok víz- vagy oldószerbázisú formulákkal készülhetnek, és különböző árnyalatokban érhetőek el, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy a kívánt színhatást is elérjék a védelmi szint mellett.

Kétféle lazúr érhető el:

 • vékonylazúr
 • vastaglazúr

A lazúrozás emellett megelőző kezelés is egyben, amely segít meghosszabbítani a faanyagok élettartamát, csökkentve ezzel a karbantartási költségeket és elősegítve a fenntartható fahasználatot.

Mi az a vékonylazúr?

vékony vagy vastag lazúr

A vékonylazúr az egyik fő típusa a lazúroknak, amely különösen vékony, könnyen behatoló réteget képez a fafelületen.

Ez a fajta lazúr átlátszó vagy félig átlátszó bevonatot alkot, amely lehetővé teszi a fa természetes színe és erezete megjelenítését, miközben védelmet nyújt az időjárási hatásokkal, UV-sugárzással, rovarokkal és gombásodással szemben.

A vékonylazúrok víz- vagy oldószerbázisúak lehetnek

Általában könnyebb alkalmazni őket, mint a vastagabb, testesebb lazúrokat.

A vékonylazúr fő előnye, hogy mélyen behatol a fa pórusaiba, így hatékonyabb védelmet nyújtva a belső szerkezet számára, anélkül, hogy jelentősen megváltoztatná a fa külső megjelenését. Alkalmazása különösen ajánlott olyan fafelületek esetében, ahol fontos a természetes megjelenés megőrzése, például kerti bútoroknál, kerítéseknél, vagy külső és belső fa dekorációknál.

A vékonylazúrok rendszeres alkalmazása tehát segíthet a fa anyagok élettartamának meghosszabbításában, miközben fenntartja azok esztétikai vonzerejét.

Beltéri vagy kültéri vékonylazúr

A beltéri és a kültéri vékonylazúrok között komoly különbség van, ami főként az összetételükben és a céljukban mutatkozik meg. Mindkét típus a fa védelmére és szépítésére szolgál, de a különböző környezeti feltételek miatt eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Beltéri vékonylazúr:

Összetételük célja, hogy kiemeljék a fa természetes szépségét, miközben védelmet nyújtanak a kopás, karcolódás és egyéb mechanikai sérülések ellen.

A beltéri lazúrok általában olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek kevésbé toxikusak az emberek számára, mivel a beltéri levegő minősége fontos szempont.

Az UV-védelem ezzel szemben kevésbé hangsúlyos, mivel a beltéri fafelületek ritkábban vannak kitéve közvetlen napfénynek.

Kültéri vékonylazúr:

Ezek jóval erősebb védelmet biztosítanak az időjárás viszontagságaival szemben, beleértve az UV-sugárzást, esőt, hót, és extrém hőmérsékleti ingadozásokat is.

Ezt úgy érik el, hogy speciális adalékanyagokat tartalmazhatnak, mint például UV-stabilizátorok, penész- és gombagátló szerek, hogy megvédjék a fát a külső környezeti tényezőktől.

Tartósabbak és ellenállóbbak, mivel képesek ellenállni a nedvességnek, ami a legnagyobb kihívást jelenti a kültéri fafelületek számára.

Vékonylazúr színek

A vékonylazúr színek széles választékban érhetőek el, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy megtalálják a kívánt árnyalatot, amely harmonizál környezetükkel vagy megfelel személyes ízlésüknek.

A vékonylazúrok félig átlátszó természete azt jelenti, hogy a végső színhatás nem csak a lazúr árnyalatától függ, hanem a kezelt fa eredeti színétől és erezetétől is. Íme néhány általánosan használt színkategória:

Természetes fa színek:

 • Tölgy: Világosbarna árnyalat, amely jól illik a tölgyfa természetes színéhez.
 • Dió: Mély, gazdag barna, amely a diófa sötét árnyalatait idézi elő.
 • Cseresznye: Meleg, vöröses barna, amely a cseresznyefa elegáns színvilágát kölcsönzi.

Világos és semleges árnyalatok:

 • Fehér: Enyhe opálos vagy teljesen áttetsző fehér, amely finoman hangsúlyozza a faerezetet.
 • Szürke: Trendi választás, amely modern megjelenést kölcsönöz, különösen a tengerparti vagy skandináv stílusú otthonokban.

Színes árnyalatok:

 • Kék, zöld, piros: Merészebb színválaszték, amely lehetővé teszi az egyedi és személyre szabott küllemet. Ezek a színek különösen jól működhetnek kerti bútorok, játékok vagy dekoratív elemek esetében, kiemelve a kert vagy a terasz egyedi karakterét.

Speciális hatások:

 • Antikoló: Speciális árnyalatok, amelyek régi, patinás megjelenést kölcsönöznek a fának.
 • UV-védelem: Néhány vékonylazúr kiemelten UV-stabilizált, hogy megvédje a fa színét a napfény okozta kifakulástól.

A választott szín mellett fontos figyelembe venni a lazúr áttetsző tulajdonságait is, mivel ezek befolyásolják, hogy mennyire lesz látható a fa természetes erezete.

A legjobb eredmény érdekében érdemes kis mennyiségű lazúrt próbálkozási célból felvinni egy rejtett részre vagy mintadarabra, hogy láthassuk, hogyan reagál a fa adott típusára és színére.

Mi az a vastaglazúr?

vékonylazúr

A vastaglazúr — más néven fedőlazúr vagy sűrű lazúr — a lazúrok másik fő fajtája: egy olyan fafelületi bevonat, amely vastagabb, tömörebb réteget képez, mint a vékonylazúr.

Ez a típusú lazúr szintén félig átlátszó vagy átlátszó is lehet, de sűrűbb konszisztenciája révén jobban kiemeli a fa erezetét, egyben erőteljesebb védelmet biztosítva az időjárás, UV-sugárzás, rovarok és gombák okozta károkkal szemben.

A vastaglazúr fő jellemzője, hogy képes egy dúsabb, strapabíróbb bevonatot képezni, amely ellenállóbb a kopásnak, karcolásoknak és egyéb fizikai behatásoknak. Ezen tulajdonsága révén kiválóan alkalmas nagy igénybevételnek kitett fafelületek, például padlók, lépcsők, teraszok és kerti bútorok kezelésére.

A vastaglazúrok használata során fontos figyelmet fordítani a felvitel módjára is, mivel a sűrűbb formula miatt könnyebben képződhetnek csíkok és egyenetlenségek a felületen. Rendszeres karbantartással és megfelelő alkalmazással a vastaglazúrral kezelt fafelületek hosszú távon is megőrzik szépségüket és védelmüket az elemekkel szemben.

Beltéri vagy kültéri vastaglazúr

A beltéri és kültéri vastaglazúrok között is lényeges különbségek vannak, hasonlóan a vékonylazúrokhoz.

Ezek a különbségek főleg az alkalmazás környezetének különböző igényeiből adódnak, és az alábbiakban vázoltak:

Beltéri vastaglazúrok:

Összetételükben kevesebb és kevésbé toxikus összetevőket tartalmaznak, figyelembe véve a beltéri levegő minőségét és az emberek hosszabb távú egészségét.

Fókuszálhatnak a kopásállóságra, karcolódások elleni védelemre — de lehetnek ellenállók akár a háztartási vegyszerekkel szemben is.

Az UV-védelem ebben az esetben is kevésbé fontos, mivel a beltéri fafelületek ritkán vannak közvetlenül kitéve a napfénynek.

Kültéri vastaglazúrok:

Erőteljesebb védelmet nyújtanak az időjárás okozta viszontagságokkal szemben, beleértve az UV-sugárzást, esőt, havat és a hőmérséklet-ingadozásokat.

Emellett speciális adalékokat is tartalmazhatnak, mint például UV-stabilizátorok, valamint penész- és gombagátló szereket, hogy a lehető legjobban megvédjék a fát.

A vízállóság pedig kiemelt jelentőséggel bír, mivel a kültéri fafelületek gyakran vannak kitéve a nedvességnek és a víz okozta károknak.

A vastaglazúrok használata során is fontos figyelembe venni a felhasználás helyét és célját. A beltéri vastaglazúrok ideálisak lehetnek padlók, lépcsők és egyéb nagy igénybevételű felületek számára, ahol a tartósság és a könnyű tisztíthatóság kulcsfontosságú. Kültéri vastaglazúrok esetében a hangsúly a külső elemekkel szembeni ellenálló képességen van, például teraszok, kerti bútorok és kerítések védelmén.

Mindig érdemes olyan terméket választani, amely kifejezetten az adott alkalmazásra lett formulázva, hogy a lehető legjobb védelmet és tartósságot biztosíthassuk a fafelületek számára.

Vastaglazúr színek

A vastaglazúr színek terén is nagyfokú sokféleség áll rendelkezésre, lehetővé téve, hogy mindenki megtalálja az igényeinek és ízlésének megfelelő árnyalatot.

Ugyanazok a színek sorolhatóak fel, mint a vékonylazúr esetében — tehát a vastaglazúr színeket lásd a vékonylazúrnál.

Vékonylazúr vagy vastaglazúr?

vékonylazúr vagy vastaglazúr

Vékonylazúrt válassz, ha a fa természetes szépségét szeretnéd kiemelni minimális bevonattal, különösen olyan kültéri és beltéri fafelületeken, ahol fontos a fa erezetének láthatósága, és ahol a fa alacsonyabb mechanikai igénybevételnek van kitéve.

Válaszd a vastaglazúrt, ha erőteljesebb védelmet igényelsz a fafelületek számára nagy igénybevétellel szemben, például kültéri padlók, teraszok, vagy gyakran használt bútorok esetén, ahol a kopás, az időjárási hatások és a mechanikai sérülések elleni védelem prioritás. Mivel a vastaglazúr vastagabb réteget képez, jobban ellenáll a víznek és az UV-sugárzásnak, így kültéri használatra különösen ajánlott.

A vastaglazúr tehát kiválóan alkalmas azoknak, akik hangsúlyosabb, markánsabb megjelenést szeretnének elérni — míg a vékonylazúr azok számára ideális, akik a lehető legnagyobb mértékben meg kívánják őrizni a fa természetes karakterét.

Azt azonban fontos tudni, hogy mindkét típusú lazúr esetében fontos a rendszeres karbantartás és újraalkalmazás, hogy megőrizzük a fa védelmét és esztétikai vonzerejét.

A lazúrozás menete

vastaglazúr

A lazúrozás folyamata gondos előkészítést és lépésről lépésre történő alkalmazást igényel, hogy a legjobb eredményt érjük el.

Íme az általános útmutató a lazúrozás menetéhez — mindkét lazúrtípushoz.

Kezdő fázis: Előkészítés

lazúr jelentése

1. lépés — Tisztítás: Alaposan tisztítsd meg a fafelületet. Távolítsd el a port, koszt, pókhálót, és szükség esetén használj fa tisztító szert a zsíros vagy makacs szennyeződések eltávolítására.

2. lépés Csiszolás: Csiszold meg a felületet finom csiszolópapírral (pl. 120-150-es szemcseméret), hogy sima legyen. Ez elősegíti a lazúr egyenletes felszívódását. Mindig a fa rostjainak irányába csiszolj.

3. lépés — Pormentesítés: Használj puha kefét vagy nedves ruhát a csiszolás során keletkezett por eltávolítására.

  Középső fázis: Lazúrozás

  4. lépés — Próbafelvitel: Ha lehetséges, végezz próbafelvitelt egy rejtett területen vagy maradék fadarabon, hogy ellenőrizd a szín és a fedés megfelelőségét.

  5. lépés — Alkalmazás: Keverd fel alaposan a lazúrt, hogy az összes összetevő egyenletesen eloszlasson. Alkalmazd a lazúrt ecsettel, hengerrel vagy szórópisztollyal, lehetőleg a fa rostjainak irányában. Ügyelj arra, hogy ne hagyj túl vastag réteget egy helyen, mivel ez csökkentheti a végeredmény minőségét.

  6. lépés — Szárítás: Hagyd, hogy a lazúr alaposan megszáradjon. A száradási idő változhat a termék típusától, a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően.

  7. lépés — Második réteg: Ha szükséges, alkalmazz egy második réteget a még erősebb védelem és színintenzitás érdekében, különösen kültéri felületeken. Mindig várj megfelelő időt a rétegek között, ahogy a gyártó javasolja.

   Utolsó fázis: Utómunkálatok

   lazúrozás hengerrel

   8. lépés — Végső szárítás: Miután felvitted az utolsó réteget, hagyd, hogy a lazúr teljesen megszáradjon, mielőtt a felületet használatba vennéd.

   9. lépés — Karbantartás: A lazúrozott fafelületeket rendszeresen ellenőrizni kell, és szükség esetén újra kell lazúrozni, különösen a kültéri elemeket, hogy megőrizzük a fa védelmét és szépségét.

   kültéri vékonylazúr

   Fontos, hogy mindig kövesd a lazúr gyártójának utasításait, mivel a különböző termékek eltérő alkalmazási és szárítási időket igényelhetnek.

   A lényeg: vékony vagy vastag lazúr?

   kültéri vastaglazúr

   A lazúrozás elengedhetetlen folyamat a faanyagok védelmére és esztétikai megjelenésének javítására.

   A vékonylazúr és a vastaglazúr választási lehetőséget kínál az igénybevétel és a kívánt végeredmény függvényében.

   A vékonylazúr ideális választás a fa természetes szépségének kiemelésére alacsonyabb igénybevételű felületeken, míg a vastaglazúr erőteljesebb védelmet nyújt a külső elemekkel szemben, különösen nagy igénybevételű kültéri alkalmazások esetén.

   A lazúrok széles színskálája lehetővé teszi az egyedi és személyre szabott megjelenés elérését, miközben megőrzik a fa erezetének láthatóságát.

   A sikeres lazúrozás kulcsa a gondos előkészítés és a rétegek szakszerű felvitele, valamint a rendszeres karbantartás, ami hosszabb élettartamot és jobb védelmet garantál a faanyagok számára.

   Mindig fontos a gyártó utasításainak követése, hogy optimális eredményt érjünk el.

   Amennyiben még több hasznos barkácstippre van szükséged, olvass tovább a Skillful blogon!

   Ajánló