Multiméter használata 2024-ben (lépésről-lépésre)

2024. március 05.

multiméter

Egy profi (általános) szerszámkészlet rengeteg hasznos eszközből áll, amelyre minden férfinak — és manapság nőnek is — szüksége lehet, és amelyek elengedhetetlenek a különböző otthoni vagy ipari munkálatok során.

Létezik emellett azonban néhány olyan alapeszköz is, amely nem csak az általános, de a szakemberek eszköztárában is helyet kap:

 • Egy asztalosnál mindig találunk fűrészt, legyen az akár kézi vagy elektromos.
 • Egy kőműves az ásót használja az alapanyagok keveréséhez, illetve az alapok kiásásához.
 • Egy festő számára a festőhenger vagy ecset a legfontosabb eszköz.
 • Egy vízvezeték-szerelő számára a csőkulcs nélkülözhetetlen.
 • Egy autószerelőnek pedig a csavarkulcs az, ami pótolhatatlan.

A villanyszerelőknek, illetve az elektromossághoz értő embereknek ugyanilyen fontos eszköz a multiméter, amely lehetővé teszi az elektromos áramkörök diagnosztizálását és hibakeresését — tehát elengedhetetlen az elektromos munkákhoz.

Bár ezek az eszközök rendkívül hasznosak és gyakran elengedhetetlenek a mindennapi feladatok során, sokan mégsem rendelkeznek a szükséges ismeretekkel vagy készségekkel azok szakszerű használatához. Ez különösen igaz az olyan specializált eszközökre, mint a multiméter, amelynek helyes használata specifikus tudást igényel az elektromosságról és az elektronikáról.

Ezért olyan fontos, hogy a szerszámok használata előtt megfelelően kikupáljuk magunkat a gyakorlatból is, hogy biztonságosan és hatékonyan végezhessük el a különböző munkálatokat.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy:

 • Mi az a multiméter?
 • Miért olyan fontos az Amper mérése?
 • Hogyan történik az ellenállás, feszültség, áramerősség mérése multiméterrel?
 • Milyen lépésekből áll a multiméter használata?
 • Miben különbözik a digitális multiméter az analógtól?

FONTOS! Cikkünk csupán tájékoztató jellegű, ami általánosságban beszél a multiméter működéséről, de semmiképpen sem minősül használati utasításnak vagy tanácsadásnak. Amennyiben áramerősség mérést szeretne végrehajtani, mindenképpen kérje szakember segítségét!

Minden a multiméterről — egyetlen helyen.

Amper mérése

digitális multiméter használata

Az ampermérés fontossága az elektromos áramkörök biztonságos és hatékony működésében rejlik.

Az amper, vagyis az elektromos áram erősségének mérése alapvető információkat szolgáltat arról, hogy mennyi elektromos töltés halad át egy ponton egy adott idő alatt.

Ennek megértése és monitorozása több okból is kulcsfontosságú:

 1. Biztonság: Az ampermérés segítségével azonosíthatók az áramkörökben fellépő túlterhelések, amelyek túlmelegedést és tűzveszélyt okozhatnak. Egy áramkör vagy berendezés megfelelő amperértékének ismeretében megelőzhetők az elektromos hibák és balesetek.
 2. Hibák azonosítása: Elektromos rendszerek diagnosztizálásakor az ampermérés segíthet azonosítani a lehetséges hibákat, mint például rövidzárlatokat vagy áramkörben lévő szivárgásokat. A mérés által nyújtott adatok elengedhetetlenek a problémák gyors és hatékony megoldásához.
 3. Energiagazdálkodás: Az ampermérés lehetővé teszi az energiafogyasztás pontos nyomonkövetését. Az áramfelhasználás ismerete segít az energiahatékonyság javításában, csökkentheti a költségeket, és elősegítheti a környezettudatos üzemeltetést.
 4. Rendszertervezés és -optimalizálás: Új elektromos rendszerek tervezésekor vagy meglévők frissítésekor az amperértékek ismerete elengedhetetlen a megfelelő méretű vezetékek és védelmi eszközök (pl. biztosítékok és megszakítók) kiválasztásához, így biztosítva az áramkörök optimális teljesítményét és biztonságát.
 5. Minőségellenőrzés: A gyártási folyamatokban és az elektromos berendezések tesztelésében az ampermérés fontos eszköz a termékek minőségének biztosítására, mivel segít ellenőrizni, hogy az elektromos komponensek megfelelnek-e a specifikációknak és biztonsági előírásoknak.

Összességében tehát az ampermérés létfontosságú a modern elektromos és elektronikus rendszerek biztonságos, hatékony és gazdaságos működésének biztosításában.

FONTOS! Cikkünk csupán tájékoztató jellegű, ami általánosságban beszél a multiméter működéséről, de semmiképpen sem minősül használati utasításnak vagy tanácsadásnak. Amennyiben áramerősség mérést szeretne végrehajtani, mindenképpen kérje szakember segítségét!

Ellenállás, feszültség, áramerősség mérése multiméterrel

ellenállás mérése multiméterrel


A multiméter egy rendkívül sokoldalú eszköz, amelyet az elektromos és elektronikai mérések széles körében használnak.

Ellenállás, feszültség és áramerősség mérésére egyaránt alkalmas, ami miatt alapvető eszköznek számít minden elektromos szakember szerszámkészletében.

Ennek oka többek között az alábbiakban keresendő:

 1. Sokoldalúság: A multiméter képes különböző mérési módok között váltani, így egyetlen eszközzel többfajta diagnosztikai és hibakeresési feladat elvégezhető. Ez jelentősen csökkenti a szükséges szerszámok számát és növeli a munkafolyamatok hatékonyságát.
 2. Pontosság: A modern multiméterek nagy pontossággal képesek mérni, ami elengedhetetlen a biztonságos és megbízható elektromos rendszerek üzemeltetéséhez. Az eszköz által nyújtott precíz adatok segítenek a megfelelő diagnózis felállításában és a hatékony javítási munkákban.
 3. Hordozhatóság: A multiméterek többsége kompakt és könnyen hordozható, így egyszerűen használhatók különböző munkahelyszíneken. Akár zsebben is elférnek, lehetővé téve a szakemberek számára, hogy mindig kéznél legyenek a szükséges mérések elvégzéséhez.
 4. Egyszerű használat: Sok multiméter felhasználóbarát interfésszel rendelkezik, amely könnyűvé teszi az alapvető mérések elvégzését még kevésbé tapasztalt felhasználók számára is. A digitális kijelzők és az automatikus mérési tartomány-választás még tovább egyszerűsíti a munkát.
 5. Funkcionalitás: További funkciókkal, mint például diódavizsgálat, folytonossági teszt, és esetenként hőmérséklet-mérés is rendelkezhetnek, amelyek még szélesebb körben teszik alkalmassá az eszközt az elektromos rendszerek diagnosztizálására és karbantartására.
multiméter jelmagyarázat

Végül, de nem utolsó sorban megfelelő használat mellett tehát a multiméter egy rendkívül praktikus és biztonságos módja az elektromos rendszerek vizsgálatának.

Beépített védelmi funkciókkal is rendelkeznek, mint például túlterhelés-védelem, amely védi a felhasználót és az eszközt egyaránt a véletlenül beállított túl magas feszültség vagy áram esetén.

Összességében tehát a multiméter azért számít kiváló eszköznek az ellenállás, feszültség és áramerősség mérésére, mert kompakt, pontos és sokoldalú, ami lehetővé teszi, hogy a szakemberek gyorsan és hatékonyan végezzék el az elektronikai méréseket.

De mégis hogyan?

A multiméter használata

digitál multiméter használata

A multimétereknek két fő típusát különböztetjük meg:

 • analóg multiméter
 • digitális multiméter

Arra a kérdésre pedig, hogy mi a különbség, számos szempontot tudunk bemutatni: mindkét eszköz alapvetően ugyanazokat az elektromos méréseket végzi — például feszültség, áram és ellenállás mérése — de a technológiai különbségek jelentős eltéréseket eredményeznek a kettő között.

Analóg multiméter használata

analóg multiméter

Az analóg multiméterek egy mutatóval rendelkező skálát használnak az értékek megjelenítésére. A felhasználónak manuálisan kell értelmeznie a mutató helyzetét a skálán, ami gyakorlatot és pontosságot igényel.

Ezek az eszközök mechanikus mozgás alapján működnek, amely a mérni kívánt jel nagyságától függően változik, ezáltal közvetlenül ábrázolják az elektromos jel változásait, ami hasznos lehet bizonyos diagnosztikai alkalmazásokban.

Nagy előnyük tovább, hogy képesek azonnal követni a jel változásait, ami előnyös lehet változó jelek mérésekor. Emellett általában strapabíróbbak és egyszerűbbek, így kevésbé hajlamosak az elektronikai hibákra.

feszültség mérés multiméterrel

Az analóg multiméter használatához először be kell álítani a készüléket a mérni kívánt típusú mennyiség (feszültség, áram vagy ellenállás) és tartomány megfelelő értékére.

Ezután csatlakoztatbu jekk a multiméter próbáit a mérési pontokhoz: a fekete próbát a közös (COM) csatlakozóba, a pirosat pedig az adott mérésnek megfelelő csatlakozóba.

Ezután le kell olvasni az értéket a skálán, ahol a mutató áll, figyelembe véve a beállított mérési tartományt, ami lehet, hogy szorzótényező alkalmazását igényli a pontos érték meghatározásához.

Arra is ügyelni kell, hogy a mérés során megfelelő biztonsági intézkedéseket tegyünk, hogy ezzel elkerüljük az elektromos áramütést és a készülék károsodását.

FONTOS: Az analóg multiméterek használata gyakorlatot és szakértelmet igényel, különösen a skála pontos leolvasásához. Érdemes szakember segítségét kérni!

A digitális multiméter használata

multiméter használata

A digitális multiméterek LCD vagy LED kijelzőt használnak a mérési eredmények pontos, számjegyes formában való megjelenítésére, ami könnyebb olvashatóságot és nagyobb pontosságot tesz lehetővé.

Digitális áramköri technológián alapulnak, és általában sokkal több funkcióval rendelkeznek, mint analóg társaik. Képesek automatikus tartományválasztásra, maximum/minimum érték rögzítésére, és gyakran további méréseket is végezhetnek, mint például kapacitás, frekvencia, hőmérséklet mérése.

multiméter ellenállás mérés

Mindezek miatt nagy pontosságot, könnyű leolvashatóságot, széleskörű funkciókat és mérési lehetőségeket tesznek lehetővé. Többnyire könnyebben használhatók, mint az analóg változatok, és kevésbé hajlamosak az olvasási hibákra.

amper mérés multiméterrel

A digitális multiméter használatához először ki kell választani a mérni kívánt jellegzetességet (pl. feszültség, áram, ellenállás) a készülék gombjainak vagy választókapcsolójának segítségével, figyelembe véve, hogy lehetőség van automatikus tartományválasztásra is, amennyiben a multiméter támogatja ezt a funkciót.

Ez után csatlakoztatni kell a multiméter mérővezetékeit a megfelelő csatlakozókhoz: a fekete vezetéket a COM (közös) bemenetre, míg a piros vezetéket az mérni kívánt mennyiségnek megfelelő bemenetre.

Ezt követően a mérőcsúcsokat a mérési pontokhoz kell érinteni, és le kell olvasni az eredményt a digitális kijelzőről, ami azonnal pontos értéket ad meg.

A mérés során ügyeljünk a biztonsági előírások betartására, hogy elkerüljük az elektromos áramütést és a készülék károsodását.

A digitális multiméterek könnyen olvashatóak és felhasználóbarátak, számos esetben automatikus funkciókkal és hibadiagnosztikával rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a mérési folyamatot.

áramerősség mérése multiméterrel

A választás a multiméter típusa között gyakran a felhasználási terület, a szükséges pontosság, és a felhasználó preferenciái alapján történik.

Analóg multimétereket preferálhatnak azok, akik számára fontos a jel változásainak közvetlen megfigyelése, vagy akik az egyszerűséget és a strapabíróságot részesítik előnyben. A digitális multiméterek a magasabb pontosság, könnyebb leolvashatóság és szélesebb funkciókör miatt váltak az általánosabb választássá a legtöbb felhasználó számára.

A lényeg

amper mérése

A multiméterek, melyek analóg vagy digitális kivitelben is léteznek, alapvető elektromos mérésekre használható eszközök, mint például feszültség, áram és ellenállás.

Az analóg multiméterek skálán és mutatón alapuló megjelenítéssel rendelkeznek, melyek közvetlenül képesek követni az elektromos jel változásait, ezzel szemben a digitális multiméterek pontos számjegyes kijelzőt biztosítanak a mérésekhez, szélesebb funkciókkal és automatizálási lehetőségekkel.

Az analóg eszközök használata gyakorlatot és szakértelmet igényel a skála pontos leolvasásához, míg a digitális változatok könnyebb olvashatóságot és nagyobb pontosságot kínálnak.

Azonban mindkét típusú multiméter használatához a megfelelő mérési tartomány kiválasztására, a mérőcsúcsok helyes csatlakoztatására és a biztonsági óvintézkedések betartására is szükség van.

A multiméterek kiválasztása a felhasználás módjától, a szükséges pontosságtól és a felhasználói preferenciáktól függően változik, a digitális változatok azonban a magasabb pontosság és kényelem miatt váltak a legnépszerűbbé.

Amennyiben még több hasznos eszközt és eljárást ismernél meg, olvass tovább a Skillful blogon!

Ajánló