Fal glettelés menete — modern 2024-es módszerekkel (házilag)

2024. március 05.

fal glettelés

Egyetértesz? 🙂

A fal glettelés elméletben egy rendkívül egyszerű folyamatnak tűnhet, hiszen nem igényel bonyolult tudományos vagy szakmai ismereteket, és az alapanyagok keverése is viszonylag könnyen elsajátítható.

Azonban a gyakorlatban hamar kiderül, hogy a szép és tartós eredmény eléréséhez nemcsak szaktudás szükséges, hanem kiváló kézügyesség is.

Emellett a tapasztalat is kulcsfontosságú, mert számos apró részletre kell figyelni, mint például a felhordott anyag vastagsága vagy a felület előkészítése. A kezdők gyakran szembesülnek azzal, hogy amit könnyűnek gondoltak, az valójában meglehetősen időigényes és aprólékos munka.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy:

 • Mi az a glettelés?
 • Miben más a fal glettelés és a mennyezet glettelés?
 • Működik a glettelés házilag is?
 • Mi a glettelés menete?
 • Milyen sarok glettelés technikák léteznek?
 • Miként történjen a glett csiszolása?
 • Miben más a vakolt fal glettelése és szabad-e festékre glettelni?
 • Mennyi a glett száradási idő?
 • Milyen lépésekből áll a glett keverése?

Minden a glettelésről — egyetlen helyen!

Mi az a glettelés?

glettelés

A glettelés egy építőipari eljárás, amelyet főként a belső felületek simítására használnak a festés, tapétázás vagy más befejező munkák előtt.

Két fontos részre szokták bontani:

 • fal glettelés
 • mennyezet glettelés

A glettelés célja a felületek egyenetlenségeinek kiegyenlítése, a repedések, lyukak kitöltése és egy sima, egyenletes alap megteremtése a további munkálatokhoz.

De vajon miben más ez a falak és mennyezetek glettelése?

Fal glettelése

glettelés menete

A fal glettelése elsősorban a falak simítására irányul, ami egy kulcsfontosságú lépés a festés vagy tapétázás előtt.

Ez az eljárás általában tartalmazza a repedések és lyukak betömését, valamint a felület általános egyenletességének javítását.

Mivel függőlegesen történik, a gravitáció hatása nem olyan erős, mint a vízszintes felületek — mennyezetek esetében —, ez adja a fal glettelés és a mennyezet glettelés közötti fő különbséget!

Emellett arra érdemes még figyelni, hogy a glett száradása közben ne sérüljön meg a felület — ne menjünk neki véletlenül létrával a falnak, illetve vállal se sérítsük meg a friss felületet.

Mennyezet glettelés

glett csiszolása

A mennyezet glettelése hasonló technikai lépéseket igényel, de kihívásai és technikai megoldásai némileg eltérnek.

Mivel a munka függőleges felületen történik, a gravitáció miatt gyakran nehezebb a glettanyagot egyenletesen felvinni és megfelelően elsimítani. Ezért a mennyezet gletteléséhez gyakran használnak sűrűbb állagú, nehezebben lecsorgó glettanyagokat.

Emellett a munka fizikailag is megterhelőbb, mivel a magasabb helyeken történő munka állványzatok vagy létrák használatát igényli, ami plusz biztonsági intézkedéseket is követel.

Az egyenletes felhordás érdekében a glettanyagot több kisebb rétegben szokták felvinni, majd a száradás után csiszolással érik el a kívánt simaságot.

De mi a helyzet a kettő találkozásánál: a sarkok glettelésével?

Sarkok glettelése

fal glettelése

A sarkok glettelésénél különös figyelmet kell fordítani az egyenletes és precíz munkavégzésre, mivel a sarkok azok a területek, ahol a falak — vagy éppen a falak és a mennyezetek — találkoznak, ráadásul gyakran itt láthatóak a leginkább az egyenetlenségek.

Ezek a részek kiemelt figyelmet igényelnek, mert a nem megfelelően kivitelezett munka esztétikai hibákhoz vezethet.

vakolt fal glettelése

Az eljárás során első lépésként alaposan kitisztítják és előkészítik a sarkokat, eltávolítva a port, piszkot és esetleges laza anyagmaradványokat. Ezután egy speciálisan a sarkokhoz tervezett glettanyagot használnak, ami kellően rugalmas, hogy kövesse a sarkok geometriáját anélkül, hogy repedezne vagy leválna. A glettanyagot kisebb spatulával vagy sarki glettvassal viszik fel, ami lehetővé teszi a precíz alkalmazást. A glettelést gyakran több vékony rétegben végzik, hogy elkerüljék a túlzott anyagfelhordást, ami nehezebben száradna meg és válna csiszolhatóvá. Miután a glettanyag megkeményedett, finom csiszolópapírral vagy csiszolóhálóval simítják ki a felületet, hogy tökéletesen illeszkedjen a fal többi részéhez.

A gondosan glettelt sarkok sima és éles vonalú befejezést biztosítanak, ami elengedhetetlen a kiváló minőségű festési vagy tapétázási munka eléréséhez.

A glettelés menete

sarkok glettelése

A glettelés menete alapos tervezést és számos lépésből álló eljárást igényel, hogy a felületek simák és festésre, vagy más befejező munkákra készen álljanak. Itt van egy részletes leírás a glettelési folyamatról:

 1. Előkészítés: Az első lépés a felület megfelelő előkészítése. Ez magában foglalja a felület tisztítását a por, piszok, olaj és egyéb szennyeződések eltávolításával. Ha régi festékrétegek, tapéta vagy más bevonatok vannak, ezeket is el kell távolítani. Repedések és lyukak esetén ezeket alaposan ki kell javítani, hogy a glettanyag megfelelően tapadhasson.
 2. Alapozás: Néhány esetben szükséges lehet az alapozás, különösen porózus vagy nedvszívó felületeken. Az alapozó segít a jobb tapadásban és egyenletesebb száradásban, illetve csökkenti a glettanyag felszívódását.
 3. Glettanyag kiválasztása és keverése: Válassza ki a megfelelő glettanyagot a munka jellegétől függően. A glettanyagok lehetnek készre kevert formában vagy por formájában, amit vízzel kell elkeverni. Kövesse a gyártó utasításait a megfelelő konzisztencia eléréséhez.
 4. Glettanyag felvitele: A glettanyagot spatulával vagy glettvassal vigye fel a falra vagy mennyezetre. Kezdje a nagyobb repedések és lyukak kitöltésével, majd terítse el a glettanyagot az egész felületen, hogy egyenletes réteget kapjon. Szükség esetén alkalmazzon több vékony réteget, mindegyiket hagyja megszáradni és csiszolja meg, mielőtt a következő réteget felviszi.
 5. Simaítás és formázás: A glettanyag felvitelét követően használja a glettvast vagy spatulát a felület simítására. A sarkok és élek esetében különös figyelmet kell fordítani a precíz és sima kialakításra.
 6. Száradás: Hagyja, hogy a glettanyag teljesen megszáradjon. A száradási idő változhat a környezeti feltételektől és a glettanyag típusától függően.
 7. Csiszolás: Miután a glettanyag megszáradt, csiszolja le a felületet finom csiszolópapírral vagy csiszológéppel. Ez segít eltávolítani az esetleges egyenetlenségeket és még simábbá teszi a felületet.
 8. Végső ellenőrzés és takarítás: Végezzen végső ellenőrzést, hogy biztosítsa a felület teljesen sima és egyenletes. Távolítsa el a csiszolás során keletkezett port, és ha szükséges, ismételje meg a glettelést bizonyos területeken.
 9. Alapozás és festés: Végezetül, miután a felület teljesen sima és tiszta, alkalmazhat egy alapozó réteget, majd folytathatja a festéssel vagy más befejező munkákkal.

Ez a glettelési folyamat biztosítja, hogy a felületek megfelelően előkészítettek legyenek a kívánt esztétikai hatás eléréséhez.

Miben más a vakolt fal glettelése és szabad-e festékre glettelni?

A vakolt fal glettelése és a már festett falra történő glettelés között van néhány fontos különbség, és fontos tudni, mikor és hogyan megfelelő a festett felületre glettet felvinni.

Tulajdonság/FolyamatVakolt Fal GletteléseFestett Falra Glettelés
Felület előkészítésePor és szennyeződés eltávolítása, nedvesség ellenőrzése.Festék állapotának ellenőrzése, tisztítás.
Felület állapotaPorózus és egyenetlen felület.Stabil, jól tapadó festékréteg szükséges.
AlapozásAlapozó szükséges a nedvszívó képesség csökkentésére.Szükséges lehet, különösen fényes vagy speciális festékek esetén.
Glettanyag felviteleTöbb vékony rétegben, simítva az egyenetlenségeket.Ellenőrizni, hogy a festék nem hólyagosodik, nem pattog le.
CsiszolásSzükséges lehet több réteg után, hogy teljesen sima legyen.Csiszolás a tapadás elősegítésére.
Különleges figyelemNedvességtartalom és alapozás.Festék stabilitása, csiszolás és esetleges alapozás.

Általánosságban szabad festett falra glettelni, ha a festék stabil és megfelelően tapad a falhoz. Ha azonban a festék rétege sérült, lepattogzott vagy hólyagosodik, először azt kell javítani vagy eltávolítani. A glettelés előtt a festett felületet meg kell tisztítani, és ajánlott csiszolni is, hogy növelje a glettanyag tapadását.

Minden esetben fontos, hogy kövesse a glettanyag gyártójának utasításait, és figyelemmel legyen a fal anyagára és állapotára, hogy a legjobb eredményt érje el.

Milyen lépésekből áll a glett keverése?

hogyan kell glettelni

A glett keverése fontos része a glettelési folyamatnak, mert a megfelelően elkészített glettanyag biztosítja a jó minőségű, sima felületet. A keverési folyamat lépései az alábbiak lehetnek:

 1. Glettanyag és eszközök előkészítése: Győződjön meg arról, hogy minden szükséges eszköze kéznél van, beleértve a keverőedényt, keverőszerszámot (pl. keverőlapát, kézi vagy elektromos keverő), megfelelő mennyiségű víz, és a glettanyagot.
 2. Adagolás: Mérje ki a szükséges mennyiségű glettport, ha por állagú glettanyagot használ. A gyártó által megadott utasítások alapján adagolja a port és a vizet, hogy a kívánt konzisztenciát elérje.
 3. Víz hozzáadása: Általában először a víz kerül a keverőedénybe, bár bizonyos típusú gletteknél előfordulhat, hogy előbb a port kell beletenni. A víz mennyiségét a gyártó utasításai szerint szabályozza, mivel ez befolyásolja a glett konzisztenciáját.
 4. Keverés: Keverje össze a vizet és a glettport. Ha kézi eszközzel kever, használjon erős keverőlapátot, ha elektromos keverőt használ, állítsa be a megfelelő sebességet. A keverést addig folytassa, amíg a massza sima és csomómentes nem lesz. Ügyeljen arra, hogy a keverőedény minden részéből felkaparja az anyagot, hogy egyenletesen keveredjen.
 5. Pihentetés: Miután kikeverte a glettanyagot, hagyja állni néhány percig. Ez lehetővé teszi a levegőbuborékok távozását a masszából, ami segít egy simább végeredmény elérésében. Ez az időszak lehet 5-10 perc, függően a glettanyag típusától.
 6. Utókeverés: A pihentetés után keverje át újra röviden az anyagot, hogy biztosítsa annak homogenitását. Ezzel a lépéssel kész is a glettanyag a felhasználásra.

A fenti lépések követésével biztosítható, hogy a glettanyag megfelelő állagú és minőségű legyen a későbbi felhasználáshoz, amely kulcsfontosságú a jó minőségű glettelési munka eléréséhez.

Mennyi a glett száradási idő?

mennyezet glettelés

A glett száradási ideje több tényezőtől függ, beleértve a glettanyag típusát, a felhordott réteg vastagságát, a környezeti hőmérsékletet és páratartalmat. Általánosságban az alábbiak szerint alakulnak ezek az időszakok:

 1. Gipszbázisú glettek: Ezek a glettek általában gyorsan száradnak. Kis rétegvastagság esetén akár 1-2 óra alatt is kiszáradhatnak, de szokásosabb, hogy egy napot kell várni a teljes száradásukra, különösen nagyobb rétegvastagság vagy párás környezet esetén.
 2. Cementbázisú glettek: Ezek a glettek általában tovább tartanak, hogy megszáradjanak, körülbelül 24 órától akár több napig is eltarthat. A cementbázisú glettek erősebbek és nedvességállóbbak, így gyakran külső munkákhoz és nedvesebb helyiségekben használják.
 3. Polimeradalékanyaggal javított glettek: Ezek az anyagok változatos száradási időt kínálhatnak, amelyek a gyártó specifikációitól függően változnak. Általában ezek gyorsabb száradást és jobb tapadást biztosítanak.
 4. Környezeti tényezők: A magas páratartalom és alacsony hőmérséklet lelassíthatják a száradási folyamatot, míg a száraz, meleg környezet gyorsíthatja azt.

Mindig olvassa el a gyártó utasításait a glettanyag csomagolásán, mert ez tartalmazza a legpontosabb információt a száradási időről, amely specifikus a használt termékhez. A teljes száradás előtt általában nem ajánlott a felületet festeni vagy további rétegeket felvinni.

Miként történjen a glett csiszolása?

A glett csiszolása akkor kezdődhet, amikor a glett teljesen megszáradt, mert egy nem megfelelően kiszáradt glett csiszolása egyenetlen felületet eredményezhet.

glett száradási idő

A csiszolásra a legalkalmasabbak az elektromos csiszolók nagyobb felületeken, mivel ezek gyorsabbak és egyenletesebb eredményt biztosítanak, de kisebb vagy nehezebben hozzáférhető helyeken a kézi csiszolóeszközök is jól használhatók. A csiszolási folyamat során először durvább szemcseméretű csiszolópapírral érdemes eltávolítani a nagyobb egyenetlenségeket, majd finomabb csiszolópapírral elérni a kívánt simaságot, figyelve arra, hogy egyenletes nyomást alkalmazzunk és elkerüljük a túlzottan mély karcolásokat.

Biztonsági okokból fontos, hogy csiszolás közben megfelelő védőfelszerelést viseljünk, például porálarcot és védőszemüveget, hogy a csiszolás során keletkező finom por ne okozzon egészségügyi problémákat. A munkaterületet és a felületet is rendszeresen tisztítani kell a por eltávolítására, ami lehetővé teszi a munka folyamatos ellenőrzését. A végső simításokat finom csiszolópapírral végezve biztosítható, hogy a felület tökéletesen sima és kész legyen a további befejező munkákra, mint például festés vagy tapétázás.

Kivitelezhető a glettelés házilag is?

glettelés házilag

A glettelés kivitelezése otthoni körülmények között is megvalósítható, és sokan választják ezt az opciót, hogy költségeket takarítsanak meg. A házilagos glettelés sikere nagyban függ az előkészületektől, a megfelelő eszközök és anyagok beszerzésétől, valamint az alkalmazott technikától. Első lépésként fontos, hogy alaposan tisztítsa meg és készítse elő a felületet: távolítson el minden szennyeződést, port és esetleges laza festékrétegeket. Szükség esetén javítsa ki a nagyobb repedéseket és lyukakat, és alkalmazzon alapozót, különösen porózus vagy felszívó felületeken.

A glettanyag kiválasztásánál figyeljen arra, hogy olyat válasszon, amelyik megfelel a fal anyagának és az elvárt végeredménynek. A keverést és az alkalmazást a gyártó utasításai szerint végezze, ügyelve a megfelelő konzisztencia elérésére. A glettanyagot spatulával vagy glettvassal hordja fel, majd simítsa el az eszközök segítségével. Ezután adott esetben több rétegben is alkalmazható a glett, minden egyes réteg száradása után szükség szerint csiszolással simítható.

Összességében a házilagos glettelés kitűnő módja lehet a falak felújításának, ha valaki hajlandó időt és energiát fektetni a tanulásba és a kivitelezésbe. A folyamat során különös figyelmet kell fordítani a részletekre és a munka minőségére, mert ez jelentősen befolyásolja a végeredményt. A megfelelő előkészítés, a jó minőségű anyagok használata és a precíz alkalmazási technika mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a glettelés házilag is professzionális szinten valósuljon meg.

A lényeg

A glettelés egy alapvető építőipari munkafolyamat, amely falak és mennyezetek simítására szolgál, ideális felületet biztosítva a festéshez vagy tapétázáshoz.

A folyamat előkészítéssel kezdődik, amely magában foglalja a felület tisztítását, javítását és szükség esetén alapozását a jobb tapadás érdekében.

A glettanyagot több vékony rétegben viszik fel, használva spatulát vagy glettvast az anyag egyenletes eloszlatására és simítására.

A glettanyag teljes kiszáradása után a felületet finoman csiszolják, hogy tökéletesen sima legyen.

A glettelés megfelelő kivitelezése kulcsfontosságú a későbbi festési vagy tapétázási munkák minőségének biztosításához.

Amennyiben tetszett a cikk, olvass tovább a Skillful-on!

Ajánló